Viski Károly Múzeum épülete

Megyei értéktár eleme - Felterjesztés alatt
Rövid leírás
A Viski Károly Múzeum Szent István király út 25-ös épülete egy emeletes, U alaprajzú, eklektikus stílusú saroképület, melynek hosszabbik oldala a Szent István útra, rövidebb oldala az Eötvös utcára nyílik. Épült 1885-ben, építtetője Hajnald Lajos érsek. Az épület eredeti funkciója iskola volt, jelenleg a Viski Károly Múzeumnak ad otthont.
Képek
Részletes leírás

Eklektikus egyemeletes saroképület. Építtető: Haynald Lajos érsek (1867-1891). Az építés éve: 1885. Eredeti funkció: iskolaépület. Jelenlegi funkció: múzeum.


Egyemeletes, L alaprajzú, eklektikus stílusú saroképület, melynek hosszabbik oldala a Szent István útra, rövidebb oldala az Eötvös utcára nyílik. Épült 1885-ben, építtetője Hajnald Lajos érsek.. Az épület eredeti funkciója iskola volt, jelenleg a Viski Károly Múzeumnak ad otthont.

Az épület építéstörténete és hasznosítása

Az iskola régi épülete, amelyet 1780-bam építettek, az utca másik oldalán volt, ma a Kalocsai Gyermekotthon Batthyány utca- Szent István király út sarkán lévő épületszárnya van a helyén.
A régi földszintes épületre 1829-ben egy emeletet húztak. A jezsuita kollégium bővítésére ezt az épületet igénybe vették. Az érsekség egy cseretelken, a jelenlegi helyén építette fel az új iskolaépületet 1885-ben. Az iskolaépület eredetileg 2 részből állt. Főépület a Szent István király úti szárny, amely 1970-ig iskolaként szolgált, először, mint elemi fiúiskola, majd 1948-tól az Állami Általános fiúiskola (2. sz. Általános Iskola) tagiskolája. Közben, 1938 őszén rövid ideig a Kalocsára telepített katonaság használta. 1970-ben készült el a 2. sz. (ma Kertvárosi) Általános Iskola új épülete a középső kertekben, akkor megszűnt az épület iskolai funkciója. 1971-től a Viski Károly Múzeum használja az épületet (1977-ig a Művelődési központtal társbérletben). A városi örökségvédelmi hatástanulmány országos és helyi védelemre javasolja. Az épület bejáratánál, a folyosó falán a városi múzeum 1932. jún 2-i megnyitásának 65. évfordulóján márvány emléktáblát helyeztek el az alábbi szöveggel:


1932. június 2-án
r. Gábor Lajos festőművész
kezdeményezésére
Antalffy Sándor Polgármester
és Dr. Kujáni Ferenc kanonok
pártfogásával nyitották meg
a Kalocsai Múzeumot


Kalocsai Múzeumbarátok Köre 1997


A másik épület a mai Tomori utca 24. sz. alatti földszintes épületrész részben iskolaként, részben tanítói lakásként szolgált. Az iskolák 1948-as államosítása után megszűnt az épület iskola funkciója, tanári szolgálati lakásokká alakították át, az emeletes iskolaépülettől tulajdonjogilag és telekkönyvileg is leválasztották.

Cím
Kalocsa, Szent István király út 25.
További elnevezések
Belvárosi elemi iskola, Viski Károly Múzeum
Szakterület
épített környezet
Kategória
Polgári központ épületei