A Kalocsai Települési Értéktár Bizottság felhívása

 

Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 3 §-ában foglalt felhatalmazás alapján döntött a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról.

Kalocsa nemzeti értékekben gazdag város, a Települési Értéktár létrehozásával egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy széleskörűen megismertethessük városunk értékeit, megőrizzük és továbbadjuk az utókornak.

A Kalocsai Települési Értéktár Bizottság tagjairól, szervezeti és működési szabályzatáról ITT tájékozódhat.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése, védelme többszörösen összetett rendszerben történik, az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisában.

A Települési Értéktár Bizottság szervezi a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldi azt a megyei értéktárba.

A megyei értéktárban nyilvántartott értékek hasonló eljárás után bekerülhetnek a Nemzeti Értéktárba, amelynek nyilvántartásából választja ki a Hungarikum Bizottság a hungarikumokat.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők:

a) agrár- és élelmiszergazdaság; b) egészség és életmód; c) épített környezet; d) ipari és műszaki megoldások; e) kulturális örökség; f ) sport; g) természeti környezet; h) turizmus és vendéglátás.

A kategóriák részletezve megtekinthetők ITT!

Kalocsa közigazgatási területén fellelhető, illetve az itt létrehozott nemzeti érték felvételét a Kalocsai Települési Értéktár Bizottságba bárki írásban kezdeményezheti a következő adatlap kitöltésével.

ADATLAP LETÖLTÉSE ITT!

Az adatlapot Kalocsa Város polgármesterének kell benyújtani elektronikusan vagy postai úton a következő elérhetőségek valamelyikén:
6300 Kalocsa, Szent István király út. 35. Jegyzői Iroda, vagy jegyzo@kalocsa.hu címen.

Információ: 78/601-302

A Települési Értéktár Bizottság a hozzá beérkezett javaslatot megvizsgálja, és a megyei, tájegységi vagy települési értéktárak valamelyikébe való felvételéről az értéktár bizottság a javaslat benyújtását követő 90 napon belül dönt, és arról a javaslattevőt írásban értesíti.